HSE

_

معرفی HSE (بهداشت، ایمنی، محیط زیست)

اصطلاح HSE برگرفته از واژه های Health (به معنای سلامت و بهداشت کار)، Safety (ایمنی کار) و Environment (محیط زیست) است.

در این بخش قصد داریم تا به معرفی HSE ، (بهداشت ، ایمنی ، محیط زیست ) و آشنایی با مفهوم HSE و اهمیت آن در صنعت برق بپردازیم.

 

در واقع می توان گفت که HSE فرایندها و قوانین و مقررات و در مجموع، اقداماتی را در بر می گیرد که با هدف ایجاد ایمنی و رعایت بهداشت و سلامت برای کارگران و پیمانکاران در محیط های کاری تبیین و انجام شده اند، همچنین قواعد و فرایندهایی که برای حفاظت از محیط زیست در برابر خطرات و اثرات محیط های کاری در نظرگرفته شده اند نیز در مفهوم مقوله HSE گنجانده می شوند.

تاریخچه HSE (بهداشت ، ایمنی ، محیط زیست)

_
ریشه تاریخی
ریشه این مقوله به اواخر قرن نوزدهم و پس از انقلاب صنعتی باز می گردد. افزایش تلفات و مرگ و میر کارگران و بیماری و آسیب های آنها در محیط های صنعتی، باعث شد که متخصصان به اهمیت مساله بهداشت و ایمنی کار پی ببرند. در همان زمان بود که ارتباط بین بیماری نیروی کار و وقوع حادثه در حین کار مورد توجه قرار گرفت و در دهه هفتاد میلادی، قوانینی در امریکا تصویب شدند که طی آن، کارفرماها موظف به شرح مشکلات و مخاطرات محیط کار برای کارگران و آگاه سازی آنها از شرایط بودند.
تاریخچه HSE در ایران
تاریخچه HSE در ایران به سال 1353 باز می گردد که در آن زمان این مفهوم به دلیل نیاز به مراقبت از محیط زیست در حین عملیات های قراردادهای شرکت ملی نفت ایران، پررنگ شد و قانونی تصویب شد که طی آن در حین عملیات نفتی باید برای جلوگیری از منابع محیط زیست اعم از آب، هوا و زمین، تمهیدات و مراقبت های کاملی صورت می گرفت. پس از انقلاب اسلامی، وظیفه مراقبت و نظارت بر بهداشت کارگر و محیط کار نیز در اختیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفت تا این که در سال 1380 با حضور شرکت های بزرگ نفت و گاز بین المللی مثل شرکت توتال فرانسه در پروژه های نفت و گاز استان بوشهر، این مفهوم، اهمیتی دیگر یافت و سازمان HSE در وزارت نفت با جذب کارشناسان مربوطه برای اولین بار تشکیل شد.

تقسیم بندی کلی HSE

HSE از مفاهیم و رشته های مهندسی بین رشته ای به شمار می رود که در حوزه های مختلف مهندسی کاربرد بسیاری دارد. این رشته علمی کاربردی، ریشه در بسیاری از علوم و دانش های دیگر مانند: ریاضی، شیمی، فیزیک، پزشکی، فیزیولوژی، آمار و علوم انسانی دارد. شاید بتوان ابعاد مختلف و کلی HSE را مواردی همچون پیش بینی، تشخیص، ارزیابی و کنترل خطرهای بهداشتی و ایمنی در محیط کار دانست. این رشته را به دو بخش HSE-MS و Technical تقسیم می کنند.

نظام مدیریت HSE

_
نظام مدیریت HSE یا (HSE-MS : HSE Management System) ابزاری مدیریتی و یکپارچه است که برای مدیریت و کنترل و بهبود سلامت، بهداشت، ایمنی و محیط زیست در همه بخش ها و عملیات یک سازمان به کار گرفته می شود. این نظام با ایجاد فرهنگ سازمانی نو و خلاق و سیستماتیک، ساختاربندی سینرژیک اجزای نیروی انسانی سازمان و تجهیزات و امکانات در اختیار و با بهره گیری از آموزش های مداوم و ممیزی های دوره ای و ارزیابی و بهبود مستمر تلاش می کند حوادث و آسیب های کاری را به حداقل رسانده، سلامت و بهداشت افراد و محیط کار را افزایش دهد. همچنین کوشش می کند آثار نامطلوب صنعت بر محیط و به ویژه محیط زیست را به میزان حداقل ممکن کاهش دهد و از محیط زیست که یکی از بزرگ ترین سرمایه های بشری است، مراقبت کامل به عمل آورد.

مهندسی HSE

_
مهندسی HSE از سه بخش به ظاهر متفاوت و در عین حال جدایی ناپذیر و به هم پیوسته تشکیل شده است:

1. سلامت و بهداشت (Health)

یک مهندس HSE موظف است که سلامت نیروی کار را حفظ کند و با آگاهی از کلیه شرایط کاری حاکم بر یک سازمان، تمهیداتی برای همه مواردی که منجر به آسیب به سلامتی نیروی کار در محیط می شود در نظر داشته باشد. این موارد شامل بهداشت عمومی، بهداشت حرفه ای و بهداشت محیط می شود.

2. ایمنی (Safety)

مهندسین HSE در محیط های صنعتی باید توان و آگاهی و دانش لازم برای ارزیابی ریسک های محیطی و کاری را داشته باشند و با بررسی همه موارد، خطرات و ریسک های ناشی از کار را به حداقل برسانند. موارد اصلی در این بخش، شامل ایمنی در عملیات، ایمنی در پروژه ها و ایمنی اشخاص و نیروی کار در پروژه های هستند.

3. محیط زیست (Environment)

مهندس HSE باید وظیفه صیانت از محیط زیست را که احتمال دارد در نتیجه عملیات یا فاضلاب و پسماندهای یک مجموعه صنعتی، آسیب ببیند، برعهده بگیرد و خطرات این موارد را برای محیط زیست (آب، خاک و هوا) به حداقل ممکن برساند. همچنین جلوگیری از مصرف بی رویه منابع محیط زیست نیز از مواردی است که باید در نظر گرفته شود.

اهمیت استقرار سیستم های HSE در صنعت برق

بر اساس تعاریف ارائه شده از HSE و اهمیت مساله ایمنی و سلامت و حفظ محیط زیست ، اهمیت استقرار نظام های HSE در شرکت ها و مجموعه های فعال در حوزه تولید و توزیع برق، بسیار شفاف و واضح خود را نشان می دهد.

 

با توجه به وجود خطرات کاری در اجرای عملیات های مهندسی شرکت های تولید و توزیع و طراحی و احداث نیروگاه های برق، اعم از خطرات ناشی از کار با موتورهای برق، آسیب های ناشی از مواد و … و همچنین آلاینده هایی که چنین عملیاتی وارد محیط زیست می کنند، لزوم استقرار سیستم های HSE  در صنایع برق بیش از پیش نمایان می گردد.

پیمابرق دارای گواهی نامه ایمنی پیمانکاران

شرکت پیمابرق در راستای مسئولیت های حرفه ای خود در قبال نیروی کار و سرمایه باارزش محیط زیست، گواهینامه تایید صلاحیت ایمنی ویژه افراد حقوقی را از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای فعالیت در زمینه نیرو و ارتباطات دریافت کرده که نشان دهنده میزان اعتبار و اهمیتی است که این شرکت برای مقوله بهداشت و سلامت و ایمنی نیروی کار و همچنین مراقبت و صیانت از محیط زیست قابل است.

رعایت چنین استانداردهایی از اولویت های این شرکت در کلیه ابعاد و عملیات کاری و حرفه ای آن بوده و خواهد بود. بدین منظور و با ارتقای مستمر سطح استانداردهای ایمنی در انجام پروژه ها، گواهی نامه تأیید صلاحیت پیمابرق در خرداد ماه سال 1400 تمدید شد. گواهی نامه تأیید صلاحیت ایمنی پیمانکاران از سوی وزارت تعاون،‌ کار و رفاه اجتماعی برای پیمانکاران واجد شرایط صادر می‏گردد.

اخذ گواهی نامه های مرتبط با ایمنی، بررسی صلاحیت پیمانکار توسط کارشناسان حفاظت فنی و تأیید ایمنی فرایندها توسط ایشان از مواردیست که در صدور گواهی نامه ایمنی مدنظر قرار می گیرد.