روز جهانی محیط زیست و الزامات زیست محیطی انتقال برق

روز جهانی محیط زیست

روز جهانی محیط زیست و الزامات زیست محیطی انتقال برق

آنچه مسلم است هر صنعتی به دلیل دخالت ها و تغییراتی که در محیط زیست ایجاد می کند با وجود ارائه مزایا و خدماتی که در قبال آن ارائه می دهد،‌ اثرات مخربی نیز بر محیط زیست می گذارد. به مرور زمان و با آگاهی بشر به اهمیت حفظ محیط زیست و تدوین توافق نامه‏ ها،‌ آیین نامه ‏های محیط زیستی،‌ صنایع مختلف نیز برآن شدند تا ضمن شناسایی اثرات مخرب خود بر محیط زیست پیش ‏بینی ‏ها و راهکار هایی را جهت پیش گیری و کاهش این اثرات مخرب تدارک ببینند.

ما نیز به مناسبت روز جهانی محیط زیست بر آن شدیم تا در خصوص مسئولیت ها و چالش هایی که صنعت برق و بخصوص شرکت های ارائه دهنده خدمات در این حوزه مانند : شرکت های سازنده پست های برق فشار قوی،‌ و شرکت های خطوط انتقال نیرو با آن ها مواجه هستند مطالبی را بیان کنیم. از جمله اتفاقاتی که در مسیر حفاظت از نیروی انسانی و بقای محیط زیست و جلوگیری از خسارات وارده به تجهیزات و تاسیسات در جهان روی داد، مدیریت یکپارچه سلامت، ایمنی و محیط زیست HSE‌ بود که به عنوان یک ابزار مدیریت جهت کنترل و بهبود عملکرد بهداشت، ایمنی و محیط زیست در همه برنامه های صنعتی به کار گرفته شد. این برنامه مدیریتی با توجه به نیازی که به آن احساس می‏شد به سرعت در کشورهای مختلف اجرایی شد و صنایع مختلف متناسب با شرایط و ویژگی‏های خود اقدام به تهیه نظام نامه‏ های بومی شده و اختصاصی کردند.

محیط زیست و آسیب های پست ها و خطوط انتقال برق

پست های برق و خطوط انتقال نیرو از مهمترین ارکان برق رسانی از نیروگاه ها تا انواع مصرف کنندگان هستند و با توجه به نیاز زیربنایی تمامی صنایع و سازمان ها به نیروی برق، یکی از عظیم ترین صنایع در هر کشور نیز به شمار می آیند. با این حال مخاطراتی را نیز متوجه محیط زیست می نمایند که به برخی از آنها اشاره می کنیم.

تاثیر بر پوشش گیاهی و جانوری و چهره طبیعت

با نگاه به مناظر اطراف در نگاه اول متوجه حضور بارز دکل های خطوط انتقال برق،‌ فوندانسیون ها و سیم های آنها می شویم. آنچه از منظر محیط زیستی نوعی نازیبایی بصری به شمار می آید. در برخی مناطق نیاز به تخریب های پوشش گیاهی منطقه بوده است که با توجه به حریم خطوط انتقال برق به لحاظ حفظ تأسیسات و تجهیزات گسترده ‏تر هم می شود. چرا که رشد گیاهان بومی خودرو و درختان و ریشه ‏های آنها در فواصل نزدیک به تجهیزات برقی می تواند مشکل ساز گردد و اثر تخریبی داشته باشد. مواردی دیگر از قبیل برخورد پرندگان به قسمت‏هایی از تجهیزات انتقال برق که سبب برق گرفتگی و آسیب به بافت جانوری منطقه می شود ازاین رو در برخی آیین نامه ها طراحی خطوط به گونه ای که در مسیر پرواز و مهاجرات پرندگان مهاجر نباشد تاکید می شود که این امر با شناسایی شرایط زیست محیطی در مراحل پیش طراحی خطوط انتقال مرتفع می شود. امکان اشتعال در اثر خرابی ها یا نقص  تجهیزات و یا خطاهای انسانی از دیگر عوارض محتمل تخریب محیط زیستی هستند که می بایست تا حد امکان با تعمیرات و نگهداری های دوره ای،‌ نظارت های مستمر در تولید و نصب تجهیزات و نظارت بر حفظ حریم زیستی و شهر نشینی کاهش یابند. در این زمینه افزایش آگاهی مردم نسبت به خطرات احتمالی خطوط انتقال برق فشار قوی نیز حائز اهمیت است.

اثرات میدان مغناطیسی خطوط انتقال برق

همچنین مطالعاتی در خصوص مخاطرات میدان ‏های مغناطیسی ایجاد شده توسط خطوط انتقال فشار قوی بر بدن انسان ها نیز صورت گرفت که نتیجه آنها ریسک مخاطرات را بالا ارزیابی کرده و اقدامات کنترلی در تجهیزات و نحوه نصب برای کاهش ریسک پیشنهاد شده است. از جمله آن که شدت میدان های مغناطیسی ایجاد شده اگر از حد مشخصی بالاتر باشند و افراد به مدت مستمر و طولانی در معرض این میدان قرار بگیرند می تواند آسیب های جدی به بدن انسان وارد کند بنابراین می بایست شدت میدان مغناطیسی ایجاد شد در مناطق مسکونی کنترل شود و یا مسیر خط انتقال برق فشار قوی در فواصل ایمن از بافت جمعیتی احداث گردد. مسائلی ازین دست سازمان های مسئول را به فکر تدوین و انتشار آیین نامه هایی برای حفاظت از محیط زیست طی اجرای پروژه های صنعت برق و دیگر صنایع انداخت که این امر در قالب تشکیل دفاتر یا کارگروه ‏ها و بخش‏های HSE نمود پیدا کرد. در همین راستا در سال 1396 دفتری در وزارت راه به این امر اختصاص یافت و «نظام‏نامه مدیریت محیط زیست، ایمنی، بهداشت و امور اجتماعی» را تدوین و ارایه نمود . تدوین آیین نامه هایی مختص پیمانکاران و همچنین رتبه بندی پیمانکاران از منظر رعایت اصول HSE از دیگر فعالیت‏های این دفتر بوده است.

پیما برق و HSE

شرکت پیمابرق؛ فعال در زمینه ساخت پست های برق فشار قوی و احداث خطوط انتقال برق فشار قوی در راستای رسالت مهم شرکت مبنی بر حفاظت و صیانت از محیط زیست به ضوابط و آیین نامه های مدون ابلاغی متعهد است و تمامی الزامات زیست محیطی را در اجرای پروژه های واگذار شده و زیر نظر متخصصین HSE شرکت در نظر می‏گیرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *